ARTCAMP


Vadstena Folkets park blir en skulpturpark!

Artcamp är ett pågående projekt med syftet att utveckla nya metoder och aktiviteter för Sveriges folkparker. Folkuniversitetet är huvudman med ekonomi från Leader Folkungaland.

Skulpturprojektet vänder sig till Östgötakonstnärer som på uppdrag skapar sina verk på tema Sveriges Folkparkers minnen och historia. Målet är att skapa en bestående skulpturpark med invigning av hela parken år 2021. Parken har då 12 bestående verk och ses som ett startskott för en framtida samlingsplats för konst och kultur att växa sig stark i länet.


Första etappen är klar och de fyra första skulpturerna kom på plats . Konstnärer  som valts ut och skapat de första skulpturer är följande: Sissi Westerberg, Linn-Marie Carlehed, Olav Lunde och Eva Lindgren.


Andra etappen är klar och yterligare fyra skulpturerna kom på plats. Konstnärer  som valts ut och skapat de fyra skulpturer är följande: Eva Fornåå, Hasti Radpour, Per Josefsson, Maria Segersäll 


Tredje etappen är igång.

Följande konstnärer har valts ut för att delta i den tredje etappen: Lovisa Nordstedt, Olle Schmidt,

Tjåsa Gusfors och Richard Damm.


Pressmedelande :

https://www.mynewsdesk.com/se/folkuniversitetet/pressreleases/sista-steget-mot-vadstenas-nya-skulpturpark-3029720Sista steget mot Vadstenas nya Skulpturpark


Nu står fyra nya Östgötakonstnärer redo att ta sig an den tredje och sista etappen i uppdraget att skapa skulpturer i Vadstena Folkets Park. Bland de många sökande i år föll valet på Olle Schmidt, Tjåsa Gusfors, Richard Damm och Lovisa Nordstedt.

Genom projektet ArtCamp – folkparker i förändring ska Vadstena Folkets Park skapa en skulpturpark med tolv skulpturer som kommer att stå klara år 2021. Skulpturerna skapas i tre olika etapper och nu är det alltså dags för parkens sista etapp.

– Vi är så glada att det var så många som ansökte i år. Det konstnärliga rådet har i urvalet strävat efter att få verk som i konstnärskap, teknik, motivval och material kompletterar de verk som redan finns på plats och är under arbete, säger Ida Olai, en av projektledarna bakom projektet ArtCamp.

Det var 21 konstnärer som ansökte om att få uppdraget att skapa de sista skulpturerna till parken.

– Precis som vid de tidigare omgångarna har det inte varit helt lätt för det konstnärliga rådet att välja ut de fyra som nu får chansen att förverkliga sina idéer, säger Nada Tendzeric, projektledare för ArtCamp.

Folkets Park som nöjesarena
I den avslutande etappen är uppdraget att gestalta Folkets Park som nöjesarena, med inslag som till exempel dans, slagsmål, festligheter eller kärlek. För urvalet av konstnärerna har man tagit hjälp av ett konstnärligt råd om fem personer, med bred förankring i det östgötska konstlivet.


Rådet har enats om följande verk och motiveringar:

Olle Schmidt
Idén om slagsmålet som genom Olle Schmidts narrativa bildtradition kommer att berättas med hjälp av armerad plast och glasfiber, där svärta och humor flätas samman befolkar platsen och ger utrymme till eftertanke hos den som möter verket.


Tjåsa Gusfors
Skulpturer som är interaktiva, som man kan och får rida, sitta och klättra på kommer att ge möjlighet till också en fysisk känsla i den värld av synintryck vi lever i. Tjåsa Gusfors kommer att förankra oss i kroppen genom den/de stora träskulpturer hon kommer att forma för platsen. 


Richard Damm
På ett humoristiskt sätt vill Richard Damm gestalta folkparkens och festligheternas baksidor, där människor blir lite för fulla, skräpar ned lite för mycket och förstör en del. Det där som pågår utanför dansbanan och bakom den glansiga affischen om kvällens attraktion.


Lovisa Nordstedt
När alla i folkparken gått hem, när folkparken ligger öde och tom. Då kommer råttorna fram, inspirerade av mänskliga beteenden och fulla av livslust! Att få se Lovisa Nordstedts råttor och deras liv i parken längtar vi efter; att lyfta fram det dolda, det barnsliga, det lite busiga. Att få ge liv till en plats där människor i alla åldrar tillåts att uppskatta och förstå den utifrån sina förutsättningar.

Skulpturerna i etapp tre ska färdigställas inför invigningen sommaren 2021.


Det konstnärliga råd som gjort urvalet av konstnärer har bestått av:

Markus Lindberg kultur och fritidsstrateg vadstena kommun, Anders Lindkvist, ordförande för Östgöta konstförening, Maria Jönsson, konstchef i Norrköping,  

Hannah Gruffman, kulturchef i Motala, och Urban Hansson, gallerist i Linköping,  


 

Projektledarna: Nada Tendzeric och Ida Olai

Till "Årets Leader-projekt" nomineras ArtCamp i Vadstena Folkets park.läs mer: https://youtu.be/1cKAwmMnfVI 

Årets Leaderprojekt: Art Camp, Vadstena
Motivering:
Art Camp ger på ett nytt sätt liv åt viktig historia, en anrik mötesplats och kultur. Folkets park blir nu med sin skulpturpark ett komplement till klostret och slottet i Vadstena. Genom att vända sig till många olika målgrupper, vana att se konst eller inte, når man också olika åldrar, barn och vuxna.

Prisutdelare: Ulf Gustafsson, f d ordförande Folkungaland

Projektledarna: Nada Tendzeric och Ida Olai

AKTIVITETER

AVTÄCKNING 6 JUNI 2019

UNGDOMSARBETE I 3D

ÖVERNATTNING I PARKEN 2018

WORKSHOP MED VADSTENA KONSTRUNDA 2019

WORKSHOP MED MARIA SEGERSÄLL

WORKSHOP MED SISSI WESTERBERG

DIGITAL AVTÄCKNING 13 JUNI 2020

WORKSHOP MED EVA LINDGREN

ÖVERNATTNING I PARKEN AUGUSTI 2019

VOICES IN THE TREETOPS

WORKSHOP MED PER JOSEFSSON

ODLA AKTIVITET 2020

WORKSHOP MED LINN-MARIE CARLEHED

WORKSHOP MED OLAV LUNDE

INTEGRATIONSAKTIVITETER

WORKSHOP MED EVA FORNÅÅ

WORKSHOP MED HASTI RADPOUR

Carlsund Utbildningscentrum industritekniska programmet