ARTCAMP

Projektledarna: Ida Olai och Nada Tendzeric 

Att skapa en skulpturpark i en gammal folkpark är GENIALISK och UNDERBAR! Det krävs lite galenskap och passion och det har varit det ledorden som förenat oss två.

Många folkparker har stått stilla på samma plats, detta blev vår väg framåt, att återuppliva platsen igen.

Vi tror mötesplatsen blir en viktigare del i framtiden, man kan säga att vi gör oss redo för den här i Vadstena. Idag läggs en folkpark ner om året i Sverige.

Våra svenska folkparker är allmänt väldigt vackra platser, där har skapats många minnen och historier som ligger djupt i våra folkhjärtan.

Den har haft en betydande roll för svenska folket och samhällets utveckling. Vi tycker dom är en del av ett kulturarv, värda att rädda. När vi startade upp projektet tog många kontakt och ville berätta sina egna minnen.

Att då låta konstnärer arbeta utifrån temat folkparksberättelser och minnen är där- för en väldigt viktig del för att bevara historien och levandegöra den med konstens hjälp. Vi vill därför uppmana alla stanna en stund vid varje verk och verkligen
se, lyssna vad konstnärerna valt berätta. De stora majestätiska ekarna som stått där i hundra år har en egen saga att berätta. Ekarna minns, tysta, hemlighetsfulla och vackra. Ett gömställe för många kyssar, en skugga för de trötta. Fågellivet om våren gör den gröna parken förföriskt. Man blir kär och galen av så mycket skönhet!

Konst är heller inget nytt för folkparkerna historiskt, man lät ofta konstnärer smycka platsen, vi har helt enkelt utvecklat idén och knutit ihop säcken. Vi hoppas inspirera fler folkparker göra detsamma och bevara kulturarvet.

Vi vill se en större utveckling med möjligheter smycka Sveriges landsbygd. Fler konstnärer borde ta plats och förverkliga idéer i tillsammans.

Kommuner och län kan dra stora vinster i att använda sig av konsten, både för inflyttning och turism. Här samsas konst med varmkorv o bilbingo, folk med olika intressen möts på en och samma plats. Här når vi dom som annars inte ser konst och får en bred målgrupp och rör om lite i finkulturens gryta. Konstverken får lyssna till dansband, på så vis är projektet en riktig kulturkrock och det är också en del av konstens uppgift att skapa intressanta krockar och det tycker vi projektet lyckats bra med. Målet är att lyfta det folkliga, få alla typer av folk mötas och diskutera precis som ursprunget till folkparken en gång var. Vi tar tillbaka mötesplatsen.

Vi ropar ut ett stort rungande tack till Folkuniversitetet, folkparksförening med Magnus Gustafsson som ordförande och vår bidragsgivare Folkungaland

där alla aktörer haft förmågan och kunskapen se potentialen i detta viktiga projekt för konsten och våra folkparkers framtid. TACK! /Nada & Ida

 

 

AKTIVITETER

DIGITAL AVTÄCKNING 6 JUNI 2021

DIGITAL AVTÄCKNING 13 JUNI 2020

AVTÄCKNING 6 JUNI 2019

0A1A7196
0A1A7216
0A1A7205
0A1A7181
0A1A7230
0A1A7528
0A1A7403.s
0A1A7570
0A1A7578
0A1A7618
0A1A7332
0A1A7314
0A1A7273
0A1A7204
0A1A7210
0A1A7238
0A1A7159
0A1A7151
0A1A7148
0A1A7160
IMG_5757

WORKSHOP MED LINN-MARIE CARLEHED

UNGDOMSARBETE I 3D

ÖVERNATTNING I PARKEN 2018

WORKSHOP MED PER JOSEFSSON

ODLA AKTIVITET 2020

Carlsund Utbildningscentrum industritekniska programmet

WORKSHOP MED OLAV LUNDE

ÖVERNATTNING I PARKEN AUGUSTI 2019

VOICES IN THE TREETOPS

WORKSHOP MED EVA FORNÅÅ

WORKSHOP MED HASTI RADPOUR

WORKSHOP MED EVA LINDGREN

INTEGRATIONSAKTIVITETER

WORKSHOP MED VADSTENA KONSTRUNDA 2019

WORKSHOP MED MARIA SEGERSÄLL

WORKSHOP MED SISSI WESTERBERG

Årets Leaderprojekt: Art Camp, Vadstena
Motivering:
Art Camp ger på ett nytt sätt liv åt viktig historia, en anrik mötesplats och kultur. Folkets park blir nu med sin skulpturpark ett komplement till klostret och slottet i Vadstena. Genom att vända sig till många olika målgrupper, vana att se konst

eller inte, når man också olika åldrar, barn och vuxna.

Till "Årets Leader-projekt" nomineras ArtCamp i Vadstena Folkets park.läs mer: https://youtu.be/1cKAwmMnfVI 

Prisutdelare: Ulf Gustafsson, f d ordförande Folkungaland

Projektledarna: Nada Tendzeric och Ida Olai