Boksläpp 28 november 2021
Idag var en väldigt trevlig dag. Runt 50 personer var med oss i Ladan på boksläpp, projektslut och lite prat om framtidshopp.
Boken om hur man kan skapat ett nytt liv i en folkpark är klar.
Det blev en fin bok på 145 sidor. I boken presenteras projektet och alla de 12 konstnärerna.
Ungdomsarbete 2021
Tage Olai
ArtCamps ungdomssatsning gav ungdomar jobb som parkarbetare, värdar och guider under sommarhalvåren. Dom har fått genomgång av parkmaskiner och workshop i att hålla guidade turer som kompetensutveckling. Varje vardag har besökare erbjudits gratis följa med på promenad med våra ungdomar där dom berättar om skulpturerna.
– När jag har gått runt och rensat ogräs har äldre personer från trakten kommit fram till mig och sprudlat av glädje efter en runda i parken. De har berättat om när de gick på dans här på 60-talet och om storslagna kvällar då band som Hep Stars spelade i parken. Men deras glädje är inte bara nostalgisk, det är också en glädje över att folkparken nu har fått ett nytt liv med skulpturerna och att den inte har behövt gå samma öde till mötes som många andra folkparker – att förfalla och rivas.
/Erik, sommarvärd 2021 (till höger på bild)
RÖDA LADAN 2021
Under 2021 isolerades röda ladan genom ArtCamps ungdomssatsning och samarbete med arbetsförmedlingen. Detta ledde till kompetensutveckling och möjlighet förlänga säsongen för uthyrning i parken. Allt arbete har varit ett enormt lyft för parken.
Tack Vadstena Sparbank!
"20 000 kronor går till Folkparken. Motivering: För att Folkparken ska kunna förlänga säsongen genom att isolera ladan i parken och då kunna hyra ut en längre period."
Digital avtäckning av de fyra sista 6 juni 2021
Bara några dagar innan den sissta avtäckningen, 6 juni 2021, lättade Coronarestriktionerna.
Det blev en spontant invigning i Parken med familj, vänner, vackert väder och pickning.
Vilken glädje!
Lovisa Nordsteds workshop
Dansande Råttan
På grund utav av covid-restriktioner fick workshopen ske genom förskolans pedagoger. Lovisa tecknade på förhand upp råttor vars armar och ben ändrade ställning på var bild, lämnade sedan 40 ex ev bilder med armar och ben som skulle färgläggas, samt 40 ex av bilder med råttor utan armar, ben och svans som barnen själva fick rita dit.
Pedagogerna riggade under några dagar små workshops då barnen fick rita på råttorna så de fick olika färg. Lovisa samlade in bilderna och har sedan klippt ihop dessa till en animation av en dansande råtta, som barnen fått se.
Syftet me workshopen. var att visa barn hur man med enkla medel och modern teknik kan skapa rörliga bilder.
Pedagogerna på Västra Bråstorp Förskola säger att barnen tyckte att uppgifter var rolig. Nästan alla råttor blev färglagda, några ritade dit egna armar och ben. Barnen ser att råttorna rör på sig, men kanske var det mest spännande att hitta den bilden man färglagt själv. Roligt att ca 35 barn ville delta i workshopen.
Tea börjar färglägga en av bilderna.
Förberedelse inför workshopen.
Bilder och kritor.
Tjåsa Gusfors workshop
Olle Schmidt workshop
Olle Schmidt Workshop för Vadstena skulpturpark
Min tanke var att göra en workshop med utgångspunkt från min gestaltning ”Fighten” i Vadstena skulpturpark (ArtCamp)
Jag kontaktade Moa Frisk på Ödeshögskulturskola, hon bollade över till Svetlana Gurko som jobbar med bild på kulturskolan. Pga. de svåra förutsättningarna i Covid tider tog det relativ lång tid innan vi kunde köra igång.
Det blev en tredagars workshop 28-30 juni med 7 barn i ålder 11-16 år. Jag presenterade mitt projekt och visade bilder från min arbetsprosess fram till färdigt resultat.
Min ide var att låta barnen teckna, måla eller skulptera utifrån de tankar som dyker upp i vårat samtal.
Jag och Svetlana samarbetade för att sätta igång det hela. Vi började med att teckna kroki i någons slags fight positioner, vi turades om med att agera, det hela såg ganska roligt ut. Det var verkligen spännande se hur de tog tag i ämnet ur lite olika perspektiv, läskiga ansikten och brustna hjärtan och makabra stridsscener.
Vi plastade in bilderna och jag placerade dem på träkäppar vid skulpturgruppen. Det blev en spännande kommentar till Fighten. Vi diskuterade även om det skulle gå att överföra de här idéerna till musik och teater. Vi får se om det växer fram en fortsättning på Fighten i någon form.
Richard Damm workshop
Carlsund Utbildningscentrum industritekniska programmet ungdomsarbete
Gymnasieelever från Carlsund Utbildningscentrum industritekniska programmet i Motala hjälpte oss tillverka informationsskyltar till skulpturer i parken. Cad, svetsning, sågning, kapning. Vilken härlig verkstad och vilken kunskap de får av duktiga lärare.
ODLA AKTIVITET 2020
Nu har integrationsgruppen ODLA avslutat sitt arbete i parken, dom har med sina tidigare arbeten från sina hemländer lärt sig svenska ord för verktyg och yrke genom praktiskt arbete, svenska folkparkers historia och Sveriges föreningslivs möjligheter. Under veckorna har även företag varit ute i parken och presenterat sig.
En underbar grupp full av liv och lust att få ett arbete i Sverige! Vi kan varmt rekommendera dom och önskar dom all lycka till i framtiden!
Motala Vadstena tidning gjorde ett reportage:
https://mvt.se/nyheter/artikel/er986k5j
DIGITAL AVTÄCKNING 13 JUNI 2020
WORKSHOP MED MARIA SEGERSÄLL
Workshopen hölls den 28 april på Smultronställets föräldrakooperativ.
20 barn i åldrarna 1-9 år och tre fröknar medverkade.
Barnen fick en liten introduktion om skulpturparken och Blå Flickan, de var mycket entusiastiska och kom med många synpunkter och idéer. Det blev långa diskussioner om blått, om drömmar och om konst. De fick sedan blanda sin bästa nyans av blått, och måla stenar och snäckor. Dessa stenar och snäckor fyllda av barnens drömmar utgör delar av Blå Flickans ben.
Barnen kom sedan på en liten utflykt till parken (4 maj) där de fick se sina stenar och snäckor och ta del utav tillblivelsen av skulpturen./Maria
WORKSHOP MED HASTI RADPOUR
WORSHOP MED EVA FORNÅÅ
I det här projektet har jag samarbetat med föreningen "KISAM - Världens mammor" som finns i Vadstena och Motala. Idén till ett mammamonument kom då jag fick förmånen att träffa flera av dessa mammor från alla världens hörn inkl. Sverige. Jag är full av beundran
över deras sätt att klara de svåraste omständigheter och kämpa för sina barn och familjer. Som mammor har gjort i alla tider i hela världen utan att ha uppmärksammats på något särskilt vis för det.
Det är dags att lyfta upp mammorna i världen och ge dem erkännande för sina insatser i både det lilla och det stora. Det har också fått mig att tänka på hur vi ser på mammor i vårt sekulariserade och jämställda land...tål att tänka på.
Det skulle inte förvåna mig om detta blir det första mamma-monumetnet utan religiösa förtecken i världen och en bättre plats för det än Folkets Park har jag svårt att se. Alla har en mamma och det är verkligen på tiden att Världens Mammor får ett monument.
WORKSHOP MED PER JOSEFFSON
Skulpturpark Vadstena Workshop
Per Josefsson
Workshop med deltagare från Teknikprogrammet och Industritekniska programmet på Curt Nicolin Gymnasiet (CNG)
Finspång 2020-03-04
Inledningsvis presenterade jag mig och min utbildningsbakgrund med examen från Metall- och industridesign på Konstfackskolan i Stockholm 1974 samt följande yrkesverksamhet som bildkonstnär, skulptör, utställningsproducent, pedagog och rektor under dryga 45 år. Vi diskuterade hur man kan utbilda sig till konstnär och industridesigner samt vad som förenar och skiljer Konstfackskolan och CNG-gymnasiet när det gäller industridesign.
Vi övergick till att tala om Art Camp-projektets innehåll och förutsättningar och hur skulpturparken i Folkets Park i Vadstena rör både demokratifrågor och nutida utveckling av besöksnäringen.
Jag hade med mig den modell av mitt skulpturförslag som presenterats och diskuterats i de inledande faserna av skulpturparksprojektet. Vi samlades kring denna och gick igenom brain-storming och idémässiga utmaningar i förhållande till uppdraget samt hur man kan gestalta idéer.
Eftersom eleverna vid CNG är unga människor som mer eller mindre självklart integrerar digitala världar och upplevelser med sitt vardagliga liv i Finspång var avatarbegreppet ingen överraskning för dem. Däremot fann de det intressant att jag hade vänt på det hela och i skulpturprojektet placerat avatarerna som fysiska objekt i en verklig park. De fick en förståelse för hur åttafotingarna/avatarerna blev mina med- och motspelare i det konstnärliga arbetet.
Senare delen av workshopen ägnade vi åt att utbyta erfarenheter kring tillverkningsmetoder. Med utgångspunkt i färdiga skulpturer i aluminium och corténstål som jag hade med mig till workshopen gick vi igenom hur de kommit till. Vi tog upp modellarbete i trä, materialval, tillverkning av formar och sandgjutning, samt smidet av avtarer i corténstål i egen smedja. Vi diskuterade problemlösning och utbytte erfarenheter rörande tillverkningsmetoder och fokuserade på vad de skulle kunna göra i skolans verkstäder.
Per Josefsson
WORKSHOP MED ÖVERNATNING I TÄLTKÅTAN AUGUSTI 2019
Sista augustidagen
Den sista dagen i den sista sommarmånaden, augusti, visade sig vara en riktigt fin dag i Krogaränga. Där sammanstrålade gäng nummer 2 av ArtCamp: Maria Segersäll, Per Josefsson och Eva Fornåå. Hasti Radpoor uteblev från träffen denna gång.
Efter att gänget lärt känna varandra lite fick de en rundtur i parken av guiden och konstnären Linn Carlehed. Hon berättade om parkens historia och om konstverken som redan pryder parken. Man stannar till vid varje verk och får sig förutom en presentation om upphovsmakaren lite bakgrund.
- Olav Lundes verk heter “Fika med aliens” och speglar nyfikenhet och öppenhet.
Och på tal om ämnet kommer Ida Olai på att även folkparken har haft ett jobb- och språkutbyte med nyanlända. "Odla” har varit ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen i Motala och Folkuniversitetet och under sex månader har deltagarna arbetstränat och tränat på sin svenska. De är också en del av projektet ArtCamp.
- Vi har haft ett integrationsprojekt här med människor från Somalia och Syrien. De har varit parkarbetare och fastighetsskötare i sina länder och de har under under sommaren varit här och renoverat. De har bland annat målat och bytt plankor samtidigt som de har lärt sig prata svenska. Det är ett kul sätt att samarbeta på, säger Ida.
Vid Sissi Westerbergs uppstår diskussion då det visar sig att konstverket inte är först det många trodde. Sissi vill sätta fingret på att hälften av befolkningen inte förväntas att kissa just där nöden sätter in. Skulpturen är en kisstråle, kvinnlig sådan.
- Sissi undersöker känsliga saker och i det här fallet kvinnligt kissande. Hon berör tabun, säger Linn och fortsätter:
- Det går att interagera med konsten. Den här skulpturen har blivit poppis att ta selfie vid.
Guidningen avslutas med promenad runt om i parken, även i den mer skogiga delen av den. Tanken är att de ska hitta den optimala platsen att placera sitt verk på.
Och visst kommer tankarna igång. Eva Fornåå, Per Josefsson och Maria Segersäll sätter sig ner vid en bänk under en stor ek. Diskussioner uppstår. Olika åsikter luftas. De pratar och bollar idéer och upptäcker likheter med varandra, hur deras respektive konstnärskap hittar beröringspunkter hos varandra. De pratar om konstens budskap. Och allt annat också, denna sista augustidag. När de kryper in i kåtan för att sova för natten vaknar de upp till hösten. /Sanna Högberg
AVTÄCKNING AV DE FYRA FÖRSTA 6 JUNI 2019
Foto: Jonas Sällberg
Den 6 juni 2019 täckte vi av –”de fyra första” skulpturerna under festliga former. Det hölls tal, presentation av konstverken, musik, skulpturworkshop och happenings. Vi uppmanade alla ta med med picnic-korgen och fira med oss!
-Äntligen står de fyra första skulpturerna i parken! Ett stort tack till de fyra konstnärer som med hårt arbete och entusiasm möjliggjort att vi nu kan visa upp den första etappen av detta spännande projekt, säger Ida Olai, projektledare för Skulpturparken genom Folkuniversitetet.
-Genom konst och kultur sätter vi tillsammans Östergötland på kartan, säger Nada Tendzeric, projektledare för Skulpturparken genom Folkuniversitetet.
WORKSHOP MED LINN-MARIE CARLEHED
På Krogarängens dansgolv höll Linn Carlehed sin workshop under själva avtäckningen den 6 juni. Syftet med workshopen var att lära sig hur man kan skulptera i gipsbindor.
- Vi la masker i gipsbindor. Kursdeltagarna fick arbeta i par, täcka över ansiktena på varandra med plastfolie (obs: gör inte detta hemma utan att klippa ett hål för näsan!) och lägga några lager gipsbindor. Sedan fick de byta så att alla fick en mask att arbeta med.
- Därefter visade jag olika knep hur man med hjälp av kartong eller aluminiumfolie kan lägga till fantasi-element och forma en egen mask. Jag gav dem även tips med på vägen hur de kunde färdigställa masken hemma, berättar Linn.
Tolv deltagarplatser fanns för workshopen, elva personer var i dansrotundan när händelsen skulle starta. Gästerna blev sugna på det de såg och ville delta.
- Folk som besökte invigningen fick komma in och titta på men för att delta skulle man ha anmält sig. Fyra personer hade inte vetat det och ville hemskt gärna vara med. Det funkade, för exakt tre av de anmälda dök inte upp!
Dagen flöt på bra, både Linn och deltagarna var nöjda.
- Alla verkade mycket nöjda vid slutet. Jonas Sällberg tog en spännande bild på oss med maskerna! Det såg ut som en bisarr imitation av da Vincis ”Nattvarden”, eftersom vi var 13 personer samlade kring ett i rummet centrerat bord.
Sanna Högberg
WORKSHOP MED OLAV LUNDE
Under våren 2019 höll Olav Lunde sin workshop för deltagare från en konstutbildning på Mora folkhögskola i hans atelje och verkstad på Sandudden utanför Finspång. Workshopen blev till tack vare önskemål från deltagarna själva och syftet var att prova att skulptera med ovanligt material.
- Vi byggde skulpturer av järnskrot. Deltagarna introducerades i hur man kan se på materialet och ge det en känsla av rörelse och liv, säger Olav och fortsätter:
- Jag höll genomgångar av hur jag tänker kring ämnet och visade flera verk jag själv gjort för inspiration. Deltagarna hade innan workshopen på egen hand också besökt flera av mina offentliga verk i Finspång och Norrköping.
Det har sitt värde att se på verken innan man skrider till handling menar Olav.
- Särskilt påpekandet att det är de små "felen" i rörelsen som gör att skulpturen ser levande ut väckte inspiration och, hoppas jag, tog bort en del av rädslan för att försöka själv.
I workshopen ingick att få prova olika verktyg såsom elsvets, gassvets, plasmaskärare och vinkelslip / vinkelkap. Det gäller att vara lite modig eftersom för vissa kan det vara skrämmande verktyg men de flesta gav sig ändå i kast med det.
Olav är nöjd med workshopen som pågick under två halvdagar.
- Dagarna gick så bra att nästan alla gjorde en eller flera små skulpturer och att dag två blev med ett par timmars övertid eftersom flera inte ville sluta skapa.
- Trevlig och kreativ stämning hos de nio deltagarna.
Sanna Högberg
WORKSHOP MED SISSI WESTERBERG
Sissi Westerberg höll sin workshop för tolv personer i Rödtornet i Vadstena. Syftet var att skapa utrymme för en dialog kring skam och stolthet, den kvinnliga kroppen i offentlig miljö och ge plats för att expandera idén om vad kvinnligt kissande kan vara. En av frågeställningarna var om vi kanske kunde hitta en stolthet och våga experimentera mer, istället för att skämmas?
- Vi diskuterade utekissande utifrån ett kvinnligt perspektiv. Jag började med att be var och en dela med sig av ett minne då de känt stolthet/glädje i samband med att de kissat utomhus och ett minne då de känt skam. Många tog upp situationer i barndomen, då de till exempel kissat stående och gjort lekfulla experiment med sin kiss-stråle medan minnena av skam och att försöka gömma sig mest kom från vuxen ålder, berättar Sissi.
Deltagarna guidades i en meditation som slutade med att de mentalt befann sig i Folkets Park där de stötte på en grupp frigjorda kvinnor som sysslade med ovanliga sätt att kissa. Därefter delades deltagarna in i fyra mindre grupper där de fick i uppgift att utveckla ett förslag på ett monument över ett stolt kissande eller framtidens utekissande.
- Detta arbete delades upp i en inledande brainstorming och sedan skissande på stora papper. Varje grupp delade sedan med sig av sina idéer och förslag inför den samlade gruppen, säger Sissi.
- Jag avslutade sessionen med att berätta om mitt förslag. Till sist uppmanades deltagarna att prova och experimentera fram tills nästa workshop som kommer att ske på plats i parken. Sissi känner sig nöjd med workshopen.
- Dagen gick bra. Alla deltagare var engagerade och det blev en livlig och väldigt öppen diskussion där alla delade med sig av egna erfarenheter, minnen och tankar. Stämningen var positiv och särskilt mot slutet när grupperna delade med sig av sina idéer var energin riktigt hög.
Sanna Högberg
WORSHOP MED EVA LINDGREN
En fin dag i mitten av april 2019 höll Eva Lindgren workshop i samarbete med Art Active, som är ett projekt för kreativa ungdomar som Östgöta konstförening driver i Linköping. Medverkande var bland andra Sven Walan och Naders Lindqvist. Syftet med workshopen var att sprida lite ljus för de som utbildar andra i olika konstformer.
- Sven fick en bibba med recept och dylikt som kan vara användbart. Han ska introducera detta för ungdomarna i Art Active, som är en plattform för den som utvecklas i sitt konstnärskap, säger Eva.
Dock hände det en liten fadäs efter workshopen, en som har med minnet att göra.
- Sven fick även med sig pigment men han glömde dock ta med temperaemulsionen vi gjort, så han blir tvungen att blanda egen om han ska använda de pigment han fick.
Materialet som användes för målningarna var tempera. Eva beskriver dagen, som alla var nöjda med.
- Blanda tempera, introduktion pigment, måleri, Runor till Caravaggio till fotorealism.
Eva Lindgren tyckte att workshopen blev lyckad.
- Mycket bra dag. Deltagarna var mycket nöjda med att ha varsin egenhändigt målad målning med sig hem.
Sanna Högberg
INTEGRATIONSAKTIVITETER JULI 2019
De kulturella broar och länkar mellan människor kan skapas på olika sätt. Ett fantastiskt grupp av både män och kvinnor lärde sig svenska genom olika aktiviteter i Vadstena Folkets Park. Aktiviteter pågick under hela juli månad tack vare samarbetet mellan Folkuniversitetet, Arbetsförmedlingen och ArtCamp.
WORKSHOP MED VADSTENA KONSTRUNDA IDEELL FÖRENING
Vi haft ett trevligt samarbete med Vadstena Konstrunda ideell förening som ställde upp med utsmyckning av Parken. De sponsrade en ljuskrona till Avtäckning 2019. Konstrundans medlemmar designade och skapade kronan. På bilden: Nada Tendzeric, Kicka Thorsson och Sören Alden.
Ordförande Lena Linde och Johan Hessellstrand delade information och berättade om Konstrunda på Avtäckningsdagen.
WORKSHOP MED ÖVERNATNING I TÄLTKÅTAN 8 SEPTEMER 2018
En vacker höstdag i september. Vi träffas i parken och sover över en natt för att känna in parken. Dagen börjar med fika, fortsätter med workshop, lunch.
På kvällen, under stjärnhimmel grillar vi, samtalar och sover över i tältkåtan.
-Vi hoppas kunna återinföra känslan av att Folkparken är en naturlig plats att träffas, roa sig på och känna gemenskap.
Konstnärer: Linn-Marie Carlehed, Eva Lindgren, Olav Lunde, Sissi Westerberg.
Projektledare: Nada Tendzeric och Ida Olai
Journalist Sanna Högberg är med och samlar materialet till bok som ska handla om projektet Artcamp.
Diskussioner. Olav Lunde, Ida Olai och Nada Tendzeric tar sig ett snack.
Brainstorming i danshuset med projektledarna Ida Olai och Nada Tendzeric.
Media på besök. Ida, Olav, Nada, Eva och Linn blev intervjuade av lokalmedia. Ett gruppfoto togs utanför nattkvarten, det vill säga kåtan.
Magnus Gustafsson,ordförande är på besök och pratar om folkparkshistoria.
MONTERING AV TÄLTKÅTAN
VOICES IN THE TREETOPS
Följ länken:
"På anslagstavlan vid Hovsgatan finns det en låda där man kan lägga brev med personliga berättelser. Breven ska vara anonyma så när som på kön och ålder.
Dessa berättelser kommer sedan att bli inlästa för att slutligen spelas upp i de befintliga högtalarna i folkparkens trädtoppar. När högtalarna spelar upp berättelser filmas det och filmerna läggs upp i sociala medier.
En av personerna bakom projektet är konstnären Benjamin Slotterøy och det är ett samarbete med ARTCAMP-Folkparker i förändring och konstnärens syster Lotte Slotterøy, konstnär även hon.
Benjamin Slotterøy säger att projektet började med en inbjudan.
– Jag blev inbjuden av Ida Olai från ARTCAMP som har startat skulpturparken i Vadstena Folkets Park. Av en tillfällighet upptäckte vi en högtalare i folkparken och vi tyckte att den var väldigt fin. Då började vi tänka "vad kan vi använda den till?" och så utvecklade sig det här projektet. Enligt ett pressmeddelande har utgångspunkten för projektet varit "att alla människor i alla tider har lämnat efter sig spår".
Benjamin Slotterøy och hans syster Lotte Slotterøy har i dagarna avslutat en utställning på Vadstena Konstgalleri och nu samarbetar de alltså i detta projekt som enligt Benjamin Slotterøy har växt.
– Det har blivit ett jätteprojekt och vi hoppas att det kanske kan bli en bok också med alla texter.
Slotterøy berättar om ett ganska gott gensvar på projektet
–Vi har fått ganska många förslag. Några är väldigt roliga, några är väldigt sorgliga och några är väldigt poetiska. Så det är alla möjliga sorters brev som har kommit till lådan.
Man använder sig i projektet av de högtalare som redan finns i folkparken när de inlästa breven ska spelas upp. Benjamin Slotterøy berättar att man från projektets sida tyckte om deras placering i trädtopparna.
– Vi tyckte att det var väldigt poetiskt och väldigt fint.
Han förklarar också att konstprojektet är "anpassat för sociala medier". Det är där som filmerna kommer att vara tillgängliga när de är färdiga.
Slotterøy har tydliga förhoppningar för projektet.
– Att vi upptäcker berättelser som vi tycker att världen borde få ta del av. Det finns väldigt många sådana och målsättningen är också att skapa ett forum där folk är modiga nog att dela med sig. Det tycker jag är väldigt fint." /David Wickström
UNGDOMSARBETE
Mohammed Ibrahim och Yousef Toumeh är gymnasieelever från Platenskolan i Motala som lagt sitt examensarbete kring skulpturparken. Målet är att skapa parken i 3D.
Här ser ni dom tillsammans med Nasos som arbetar på samhällsbyggnadsnämnden i Vadstena.