SKULPTURPARK VADSTENA FOLKETSPARK KROGARÄNGA

WORKSHOP MED OLAV LUNDE

Under våren 2019 höll Olav Lunde sin workshop för ​deltagare från en konstutbildning på Mora folkhögskola i hans atelje ​och verkstad på Sandudden utanför Finspång​. Workshopen blev till tack vare önskemål från deltagarna själva och syftet var att prova att skulptera med ovanligt material.
- Vi byggde skulpturer av järnskrot. Deltagarna introducerades i hur man kan se på materialet och ge det en känsla av rörelse och liv, säger Olav och fortsätter:
- Jag höll genomgångar av hur jag tänker kring ämnet och visade flera verk jag själv gjort för inspiration. Deltagarna hade innan workshopen på egen hand också besökt flera av mina offentliga verk i Finspång och Norrköping.
Det har sitt värde att se på verken innan man skrider till handling menar Olav.
- Särskilt påpekandet att det är de små "felen" i rörelsen som gör att skulpturen ser levande ut väckte inspiration och, hoppas jag, tog bort en del av rädslan för att försöka själv.

I workshopen ingick att få prova olika verktyg såsom elsvets, gassvets, plasmaskärare och vinkelslip / vinkelkap. Det gäller att vara lite modig eftersom för vissa kan det vara skrämmande verktyg men de flesta gav sig ändå i kast med det.

Olav är nöjd med workshopen som pågick under två halvdagar.
- Dagarna gick så bra att nästan alla gjorde en eller flera små skulpturer och att dag två blev med ett par timmars övertid eftersom flera inte ville sluta skapa.
- Trevlig och kreativ stämning hos de nio deltagarna.
Sanna Högberg