SKULPTURPARK VADSTENA FOLKETSPARK KROGARÄNGA

VOICE IN THE TOPS


"På anslagstavlan vid Hovsgatan finns det en låda där man kan lägga brev med personliga berättelser. Breven ska vara anonyma så när som på kön och ålder.

Dessa berättelser kommer sedan att bli inlästa för att slutligen spelas upp i de befintliga högtalarna i folkparkens trädtoppar. När högtalarna spelar upp berättelser filmas det och filmerna läggs upp i sociala medier.

En av personerna bakom projektet är konstnären Benjamin Slotterøy och det är ett samarbete med ARTCAMP-Folkparker i förändring och konstnärens syster Lotte Slotterøy, konstnär även hon.

Benjamin Slotterøy säger att projektet började med en inbjudan.

– Jag blev inbjuden av Ida Olai från ARTCAMP som har startat skulpturparken i Vadstena Folkets Park. Av en tillfällighet upptäckte vi en högtalare i folkparken och vi tyckte att den var väldigt fin. Då började vi tänka "vad kan vi använda den till?" och så utvecklade sig det här projektet. Enligt ett pressmeddelande har utgångspunkten för projektet varit "att alla människor i alla tider har lämnat efter sig spår".

Benjamin Slotterøy och hans syster Lotte Slotterøy har i dagarna avslutat en utställning på Vadstena Konstgalleri och nu samarbetar de alltså i detta projekt som enligt Benjamin Slotterøy har växt.

– Det har blivit ett jätteprojekt och vi hoppas att det kanske kan bli en bok också med alla texter.

Slotterøy berättar om ett ganska gott gensvar på projektet

–Vi har fått ganska många förslag. Några är väldigt roliga, några är väldigt sorgliga och några är väldigt poetiska. Så det är alla möjliga sorters brev som har kommit till lådan.

Man använder sig i projektet av de högtalare som redan finns i folkparken när de inlästa breven ska spelas upp. Benjamin Slotterøy berättar att man från projektets sida tyckte om deras placering i trädtopparna.

– Vi tyckte att det var väldigt poetiskt och väldigt fint.

Han förklarar också att konstprojektet är "anpassat för sociala medier". Det är där som filmerna kommer att vara tillgängliga när de är färdiga.

Slotterøy har tydliga förhoppningar för projektet.

– Att vi upptäcker berättelser som vi tycker att världen borde få ta del av. Det finns väldigt många sådana och målsättningen är också att skapa ett forum där folk är modiga nog att dela med sig. Det tycker jag är väldigt fint." /David Wickström


https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7060320&fbclid=IwAR0cba0YWsuJ16L6mmk6h_lxdUgyK7B3pmvWxYKS5rrqhYfpfZcF6Nw8bgg

 

https://vimmerbytidning.se/kultur-noje/folkparken-fylls-med-roster-om5496295.aspx?fbclid=IwAR3-yKa60MTDixaLKLbcnnq9H907nsgtVMPB31U89DvQh6BEIoxmFEUH9Ac